Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΒΟ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΛΑ ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ- Καταστροφή του δάσους

Στις 2 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υ.(ΠΕ).ΧΩ.Δ.Ε. για την κατασκευή της νέας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ, ως επέκτασης της ήδη υπάρχουσας Αττικής Οδού. Αρχές Σεπτεμβρίου όμως διέρρευσαν τα συγκεκριμένα σχέδια του Υ.(ΠΕ).ΧΩ.Δ.Ε. για τη χάραξη του νέου δρόμου, τις περιοχές από όπου θα περάσει και τους κόμβους που θα δημιουργηθούν.


Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου πλάτους 500 μέτρων (!!!) στην περιοχή του Κουταλά. Αυτή η εξέλιξη πέφτει σαν βόμβα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας, αφού οι συνέπειες πάνω στην καθημερινότητα και τις ζωές όλων μας θα είναι καταστροφικές.



  1. Πρώτον, ο κόμβος αυτός θα εξυπηρετεί την κίνηση που θα έρχεται από το κέντρο της Αθήνας μέσω του Βύρωνα, διοχετεύοντας έναν μεγάλο όγκο αυτοκινήτων προς τα βόρεια και νότια προάστια, αλλά και ανατολικά προς Μεσόγεια. Φανταστείτε τι αριθμός διερχόμενων αυτοκινήτων θα κατακλύσει τους στενούς δρόμους του Βύρωνα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη κυκλοφοριακή συμφόρηση (Φρύνης, Χρεμωνίδου, Φορμίωνος). Οποιαδήποτε πιθανή κυκλοφοριακή ρύθμιση και «διευκόλυνση» δε θα μπορεί να αλλάξει το πλάτος των δρόμων, οπότε θα είναι και πρακτικά άχρηστη.


  2. Δεύτερον, θα καταστραφεί μια μεγάλη έκταση δάσους, από το λίγο που έχει απομείνει στον Υμηττό, σε μια περιοχή μάλιστα που είναι σε άμεση πρόσβαση για τους κατοίκους. Μετά την κατασκευή του κόμβου, η προσέγγιση στο βουνό θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού πέρα από την Κατεχάκη θα μεσολαβεί και ένας τεράστιος, ανοιχτός συγκοινωνιακός κόμβος ανάμεσα στο Βύρωνα και τον Υμηττό.


  3. Τρίτον, θεωρώντας δεδομένη την υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας μέσα στο Βύρωνα (μόλυνση, ηχορύπανση, κυκλοφοριακό) αλλά και τον περιορισμό της πρόσβασής μας προς τον
    Υμηττό, οφείλουμε να δούμε τον κόμβο αυτό στο ευρύτερο πλαίσιό του. Η νέα περιφερειακή Υμηττού θα ξεκινά από Καισαριανή, θα περνά από την περιοχή μας μέσα από το δασικό δρόμο που βρίσκεται στο ύψος του μοναστηριού του Καρέα, θα συνεχίζει σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, για να καταλήξει σε ένα δεύτερο κόμβο στη Γλυφάδα οδηγώντας τελικά στο Κορωπί.


Το Υ.(ΠΕ.).ΧΩ.Δ.Ε. έχει εξαγγείλει με θολό και ασαφή τρόπο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της περιφερειακής οδού θα είναι υπογειοποιημένο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι σε αυτού του είδους τα έργα επιλέγεται συχνά η οικονομικότερη λύση (υπογειοποίηση μέσω επιφανειακής χάραξης), η οποία καταστρέφει το βουνό και πλήττει τον υδροφόρο ορίζοντα.


Γενικότερα, θεωρούμε πως η αλόγιστη επέκταση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου υπονομεύει και καταστρέφει τις ζωές μας, δεν συμβάλλει τελικά στη γρηγορότερη μετακίνηση, καθώς οι νέοι δρόμοι που κατασκευάζονται σύντομα γεμίζουν, μποτιλιάρουν και δημιουργούν την ανάγκη για ακόμη περισσότερους αυτοκινητοδρόμους οι οποίοι με τη σειρά τους σύντομα θα μποτιλιάρουν κι αυτοί. Η λύση βρίσκεται στην επέκταση, ενίσχυση και βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία) και στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών για το ποδήλατο, μέσα μεταφοράς τα οποία θα μειώσουν ριζικά την ανάγκη για χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Την στιγμή που σε πόλεις αναπτυγμένων χωρών δίνονται κίνητρα για να μειωθεί η χρήση του Ι.Χ είναι απαράδεκτο η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να προωθεί τη χρήση του και μάλιστα προκαλώντας μη αντιστρέψιμη καταστροφή για το δάσος.

Κλείνοντας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του Υ.(ΠΕ.)ΧΩ.Δ.Ε. για το περιβάλλον, η οποία το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα προς εκμετάλλευση (άρα και καταστροφή), το υποβαθμίζει συνεχώς και μαζί μ’ αυτό τις ζωές μας.

H θέση του δημάρχου ότι «είμαι υπέρ του έργου αρκεί να μην βλάπτει το περιβάλλον» είναι ασαφής και παράδοξη. Είναι δυνατόν η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου στο Κουταλά να μην καταστρέψει τον Υμηττό;

Ζητάμε από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα να πάρει δημόσια και ξεκάθαρη θέση ενάντια στο έργο. Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ζωής μας και υπόλογοι στις επόμενες γενιές κατοίκων του Βύρωνα, που θα ζήσουν σε έναν ακόμα πιο απάνθρωπο, κατακλυσμένο από αυτοκίνητα και μολυσμένο δήμο.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που ενδιαφέρονται για την προστασία του Υμηττού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στην πόλη. Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να αντιταχθεί στο έργο αυτό. Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε από κοινού, ξεπερνώντας τις κομματικές μας περιχαρακώσεις αλλά και τη λογική του «τίποτα δε γίνεται». Οφείλουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.