Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τους νέους Αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΩΜΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΑΣ
ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!


ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ
ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΨΕΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!

Μέσα στο Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν:
α) η πρόταση τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας» του Υμηττού, και
β) τα σχέδια των Νέων Αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό που συνοδεύονται και από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ας τα δούμε ένα-ένα:
Α) Το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει ως τώρα ορίζει δύο ζώνες προστασίας του Υμηττού. Το νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που δόθηκε για διαβούλευση χωρίζει την περιοχή σε τρεις ζώνες (Α΄, Β΄ και Ε΄) και οκτώ υπο-ζώνες. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ ένα Προεδρικό Διάταγμα πλήρους και αποτελεσματικής προστασίας του Υμηττού από κάθε είδους καταπατητές (δήμοι, κράτος, ιδιώτες, εκκλησία) που αντιμετωπίζουν τη δημόσια γη σαν εμπόρευμα και οικόπεδό τους,
  • ανέχεται και καλύπτει κάθε είδους αυθαιρεσία, προχωρώντας σε νομιμοποιήσεις εκ των υστέρων,
  • επιχειρεί την οριστική καταστρατήγηση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού, με τη μετατροπή του σε αστικό πάρκο,
  • κάνει το δάσος του Υμηττού εμπόρευμα με χωροθετήσεις εγκαταστάσεων (όπως αναψυκτήρια, εκπαιδευτήρια, επέκταση νεκροταφείων κλπ) μέσα στον ορεινό όγκο,
  • επιδιώκει νομότυπα να κατακερματίσει το οικοσύστημα του Υμηττού, αφαιρώντας τη δυνατότητα επιβίωσης της προστατευόμενης σπάνιας πανίδας και χλωρίδας του δάσους.
Β) Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό και οι προεκτάσεις τους, προβλέπεται να συνδέονται με 10 ανισόπεδους κόμβους και ημικόμβους (μιας κατεύθυνσης) με τα τοπικά οδικά δίκτυα των γύρω Δήμων, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα προσέλκυσης κυκλοφορίας από τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από τα 10 χλμ, τα 8,1 διέρχονται εντός της χαρακτηρισμένης ως περιοχής ΝΑΤURΑ 2000 (Αισθητικό δάσος Καισαριανής / Τόπος Κοινοτικής Σημασίας SCI), ενώ το σύνολο του έργου διέρχεται από τη Ζώνη Β προστασίας του Υμηττού και ένα μικρότερο από την Ζώνη Α.
Επιπλέον, αντί οι όποιοι οδικοί άξονες να συνοδεύουν κεντρικές χωροταξικές και πολεοδομικές επιλογές, εδώ προηγούνται του πολεοδομικού σχεδιασμού και δημιουργούν προϋποθέσεις οικιστικών επεκτάσεων σε περιοχές που δεν έχουν επιλεχθεί ως οικιστικές από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας!

Σε ό,τι αφορά τον Βύρωνα, ο θηριώδης ανισόπεδος κόμβος Σακέτα (130 στρ.), θα καταστρέψει ένα σημαντικό τμήμα δασικού χώρου, το οποίο έχει κριθεί αναδασωτέο μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ενώ η σύνδεση, μέσω σήραγγας, του κόμβου Σακέττα με τα Μεσόγεια θα επιτρέπει σε χιλιάδες αυτοκίνητα να κινούνται στους δρόμους του Βύρωνα όλες τις ώρες και μέρες μετακινούμενα ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και τα Μεσόγεια.


Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε εμείς απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς;
  • να κατανοήσουμε πως η αλόγιστη επέκταση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου υπονομεύει και καταστρέφει τις ζωές μας, δεν συμβάλλει τελικά στη γρηγορότερη μετακίνηση, καθώς οι νέοι δρόμοι που κατασκευάζονται σύντομα γεμίζουν, μποτιλιάρουν και δημιουργούν την ανάγκη για ακόμη περισσότερους αυτοκινητοδρόμους οι οποίοι με τη σειρά τους σύντομα θα μποτιλιάρουν κι αυτοί.
  • να μην ξεγελαστούμε και από τα «καρότα» που συνοδεύουν αυτά τα σχέδια (π.χ. επεκτάσεις νεκροταφείων για τους Δήμους και δεντροφυτεύσεις). Τα έργα δεν έρχονται να ανταποκριθούν σε τοπικές και υπερτοπικές ανάγκες! Έρχονται να εξυπηρετήσουν κατασκευαστικά συμφέροντα και να νομιμοποιήσουν κάθε είδους αυθαιρεσίες. Οι πρώτες «παρενέργειες» από τη δημοσιοποίηση των σχεδιασμών είναι ήδη γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κυκλοφορούν στην αγορά ακινήτων πληροφορίες για το επόμενο εμπορικό «φιλέτο», την περιοχή κοντά στο στρατόπεδο Σακέτα!
  • να ενώσουμε όλοι και όλες τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς αυτούς!


Τι ζητάμε;
  • Κανένας νέος Αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό
  • Απόσυρση του προτεινόμενου σχεδίου Π.Δ., τροποποίηση του ισχύοντος στην κατεύθυνση της Απόλυτης Προστασίας, με επέκταση της Α ζώνης προστασίας σε όλο τον Υμηττό.
  • Κήρυξη του Υμηττού σε ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ με κατοχύρωση της δημόσιας δασικής γης. Ο Υμηττός δεν είναι πάρκο, είναι ΔΑΣΟΣ!
  • Επέκταση, ενίσχυση και βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία), μέσα μεταφοράς τα οποία θα μειώσουν ριζικά την ανάγκη για χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου και δημιουργία ασφαλών συνθηκών για το ποδήλατο
  • Να πάρουν δημόσια και ξεκάθαρη θέση ενάντια στο έργο ο ΣΠΑΥ, η Δημοτική αρχή και όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ζωής μας καιυπόλογοι στις επόμενες γενιές κατοίκων του Βύρωνα, που θα ζήσουν σε έναν ακόμα πιο απάνθρωπο, κατακλυσμένο από αυτοκίνητα και μολυσμένο δήμο.

Ο Υμηττός είναι σαν ένα σώμα που μας αγκαλιάζει όλους και όλες.
Απλώνει χέρια στο βορρά, βρέχει πόδια στο νότο.
Η καρδιά του χτυπάει παντού…ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ;


e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr

Τηλ. Επικ.:
[6972414920 Γιάννης Φ.]
[6937954016 Παύλος Α.]
[6972382004 Χαρούλα Π.]