Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Βρισκόμαστε στις παραμονές δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι μεγάλες, ιδίως, παρατάξεις προτιμούν τον εύκολο δρόμο της εντυπωσιοθηρίας από τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για τα θέματα του δήμου, και ειδικά για αυτά του Υμηττού. Κι όμως η γνώμη των πολιτών είναι πλέον αρκετά ώριμη ώστε να αντιλαμβάνονται ότι παρά την επικοινωνιακή προβολή του έργου και τις υποσχέσεις απερχομένων και υποψήφιων τοπικών αρχών, ο Υμηττός και οι ελεύθεροι χώροι στο Βύρωνα συνεχίζουν να δέχονται πλήθος απειλές:
  • Η επέκταση της Αττικής Οδού, δηλαδή η νέα Περιφερειακή Υμηττού πρόκειται να εξαγγελθεί από τον υπουργό Υποδομών. Έστω και μειωμένο κατά 37 χιλιόμετρα και χωρίς να περιλαμβάνει σήραγγα από το Βύρωνα προς τα Μεσόγεια, το σχεδιαζόμενο έργο δεν παύει να υπονομεύει την ισορροπία του ευαίσθητου φυσικού οικοσυστήματος του βουνού. Επίσης, είναι σίγουρο το ότι θα έχει πιο πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βύρωνα και όλων των όμορων με το βουνό δήμων. Παρά τις διακηρύξεις Υπουργείων και ΟΡΣΑ για αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ και ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, ο γενικότερος σχεδιασμός δεν μοιάζει τελικά να υπηρετεί αυτή την κατεύθυνση.
  • Η δημοπράτηση κλειστού κολυμβητηρίου σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού (Β’ ζώνη με το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα, Α’ ζώνη με το προτεινόμενο) από τον Δήμο Βύρωνα ανάμεσα στο κλειστό γήπεδο και το στάδιο, στην περιοχή του νεκροταφείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ανάδοχος ορίστηκε και αναμένεται οι εργασίες να αρχίσουν μέσα στο φθινόπωρο. Παρ’όλα αυτά σε ερώτηση-προσφυγή 6 κατοίκων του δήμου, μεταξύ των οποίων και μελών της Πρωτοβουλίας μας, προς τον περιφερειάρχη Αττικής σχετικά με το αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την αδειοδότηση του έργου, οι αρμόδιες αρχές απάντησαν ότι εν όψει της θεσμοθέτησης του νέου ΠΔ για την προστασία του Υμηττού ισχύει αναστολή των οικοδομικών αδειών σε όλες τις ζώνες προστασίας, για το συγκεκριμένο δε έργο δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση άδειας! Πέρα από το ότι αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της πόλης σε βάρος του ορεινού όγκου, πώς είναι δυνατό η δημοτική αρχή ένα έργο χωρίς άδεια να το παρουσιάζει προεκλογικά περίπου ως τελειωμένο;
  • Το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού αυξάνει μεν τη ζώνη απόλυτης προστασίας σε ό,τι αφορά τα διοικητικά όρια του Δήμου Βύρωνα, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στους αυτοκινητοδρόμους, στην τύχη των στρατοπέδων στην περιοχή Σακέττα και γενικότερα διακρίνεται από αμυντική και όχι επιθετική φιλοσοφία: προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί χωρίς όμως να κόβει τη φόρα στους καταπατητές ούτε να προτείνει ουσιαστικές λύσεις για τα υπάρχοντα προβλήματα.
  • Τα μισοτελειωμένα κτίρια εντός του στρατοπέδου της 350 Πτέρυγας Μάχης παραμένουν στη θέση τους δίχως να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση του ΣτΕ περί αναστολής των εργασιών.
  • Εργοληπτικές εταιρίες συνεχίζουν να στοιβάζουν μπάζα, οικοδομικά υλικά, κάδους απορριμμάτων, κοντέινερ και άλλο άχρηστο υλικό σε εκτάσεις που υπάγονται στη β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού, με την ανοχή των δημοτικών αρχών και του Δασαρχείου, εδώ και χρόνια. Οι περιοχές αυτές μάλιστα έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και βρίσκονται σε άμεση επαφή με το Θέατρο Βράχων και τον παραδοσιακό τόπο αναψυχής των Βυρωνιωτών, το δάσος του Κουταλά.
  • Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου κοντά στο σκοπευτήριο στην περιοχή του Σακέτα εξακολουθεί να αποτελεί εστία μόλυνσης για το γύρω δάσος.
  • Γενικότερα, οι χώροι πρασίνου στο Βύρωνα συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Το αποδεικνύουν τα σκουπίδια, τα περιττώματα αλλά και τα άρρωστα από βαμβακίαση και κάμπιες δέντρα, σε μέρη όπως το Πικ νικ, το πάρκο της Ανάληψης και το σχεδόν ξεχασμένο μικρό άλσος πίσω από το γυμναστήριο στην οδό Μυρακτής.
Αυτό που ζητάμε τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από την αντιπολίτευση που θα προκύψουν μετά τις εκλογές είναι να δεσμευτούν για τα εξής:
-Να μην κατασκευαστεί κανένας αυτοκινητόδρομος, κανένας κόμβος και καμία σήραγγα στον Υμηττό. Να επεκταθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδίως τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος) και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης της κυκλοφορίας.
-Να μην κατασκευαστεί κολυμβητήριο στη θέση όπου έχει δημοπρατηθεί αλλά να αναζητηθεί καταλληλότερη θέση σε περιοχή εντός του σχεδίου πόλης.
-Να τοποθετηθούν ξεκάθαρα σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα και να ζητήσουν να γίνει ο Υμηττός περιοχή απόλυτης προστασίας.
-Να επιδιωχτεί με κάθε τρόπο η κατεδάφιση των μισοχτισμένων ξενώνων στην περιοχή του Σακέτα, αλλά και σταδιακά η πλήρης απομάκρυνση των στρατοπέδων από το βουνό.
-Να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι παράνομες και οχλούσες χρήσεις από το βουνό
-Να υπάρξει καλύτερη μέριμνα για τους δημόσιους χώρου πρασίνου μέσα στην πόλη.

Τέλος, ας ελπίσουμε στο εξής οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του δήμου να συμπορευτούν σε μεγαλύτερο βαθμό με τα αιτήματα των κατοίκων, που όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οργανώνονται και διεκδικούν αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μια καλύτερη ποιότητα χώρου και διαβίωσης στην πόλη. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν και οι δικές μας παρεμβάσεις, που πιστεύουμε ότι ήδη έχουν παίξει κάποιο ρόλο - όσο μας επέτρεψαν οι δυνατότητές μας - στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα θέματα αυτά.
Νοέμβρης 2010