Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συνάντηση για το δάσος και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας




Για 5η συνεχόμενη χρονιά, συναντιόμαστε και συζητάμε για θέματα προστασίας του δάσους και των ελεύθερων χώρων στην πόλη μας:

-Καθαρισμός του δάσους
-Προστασία του Υμηττού
-Περιοχή "Πικ Νικ": SOS
-Ήπιες μετακινήσεις
-Παιδικές δραστηριότητες

Συνάντηση: Αλ. Δελμούζου και Οικονόμου, Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Κυριακή 29 Μαϊου, ώρα 18.30

Σας περιμένουμε!


Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ανέγερση Κολυμβητηρίου και Εγκατάλειψη του χώρου του Πικ Νικ


Αναφορά στον Συμπαραστάτη του Δημότη

Έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στον χώρο πίσω από το κλειστό γυμναστήριο και πλάι στο δημοτικό στάδιο εργασίες ανέγερσης κολυμβητηρίου. Το ζήτημα αυτό μας προκαλεί πολλές ανησυχίες για τους εξής λόγους:

1. Η περιοχή ανήκει στη Β' Ζώνη προστασίας του Υμηττού και μάλιστα με την προτεινόμενη αλλαγή του ΠΔ προστασίας του βουνού εντάσσεται στην Α' Ζώνη απόλυτης προστασίας. Νομότυπα ο Δήμος έχει πολεοδομική άδεια βάσει μιας παλαιότατης (πριν από το ΠΔ του 78) τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου και έχει λάβει για να ξεκινήσει τα έργα κάποια κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ό,τι όμως είναι νόμιμο δεν είναι πάντα και «ηθικό»: έτσι δεν αναιρείται καθόλου το αρνητικό γεγονός ότι η χωροθέτηση του έργου στη συγκεκριμένη θέση θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση στον οικιστικό ιστό της περιοχής, στο σημείο ακριβώς μάλιστα που γειτνιάζει με τον ορεινό όγκο. Η χρήση του κολυμβητηρίου θα δημιουργήσει σημαντικές νέες ανάγκες (μετακινήσεις, χώροι στάθμευσης) για τις οποίες σαφέστατα δεν υπάρχουν οι υποδομές σήμερα και δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον η μελέτη του έργου περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

2. Η παρακείμενη περιοχή του Πικ Νικ έχει χάσει το δασικό της χαρακτήρα επειδή έχει αφεθεί πάνω από δέκα χρόνια να γίνει το βολικό υπαίθριο πάρκινγκ του νεκροταφείου. Ο υπάρχων χώρος στάθμευσης, από την άλλη, δεν εξυπηρετεί λόγω ελλιπούς συντήρησης, ενοικίασης μέρους του σε ιδιώτη και ακριβού αντιτίμου. Θεωρούμε ότι η ανέγερση του κολυμβητηρίου, με τις νέες ανάγκες που, όπως αναφέραμε, θα προκαλέσει, θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Ο Δήμος έχει αναγγείλει εδώ και καιρό την ένταξη του «Πικ Νικ» στην περίφημη «Πράσινη Διαδρομή», ένα έργο όμως για το οποίο, αν και διαφημίζεται έντονα, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες. Σαν αποτέλεσμα, το μόνο που βλέπουμε είναι να διαιωνίζεται η ίδια εικόνα εγκατάλειψης, που επιτείνεται από την παρουσία πολλών παρατημένων αυτοκινήτων.

3. Επίσης, η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία αποδεδειγμένα πλέον βρίσκεται ο Δήμος μας, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δυσχερέστατη κατάσταση της χώρας δεν δημιουργεί και τις καλύτερες προϋποθέσεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, για το αν δηλαδή θα συνεχιστούν οι εργασίες ανέγερσης του κολυμβητηρίου ή αν θα προστεθεί στην περιοχή μία ημιτελής κατασκευή που θα την υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο.

Συμπερασματικά:

  • Το θέμα της ανέγερσης του κολυμβητηρίου σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Πικ Νικ είναι πολύ σημαντικό και πρέπει άμεσα να τεθεί δημοσίως τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στους πολίτες του Βύρωνα.
  • Προτείνουμε να υλοποιηθούν κάποιες πολύ απλές ενέργειες που αρκούν για τη διαφύλαξη του χώρου του Πικ Νικ: μη πρόσβαση αυτοκινήτων με παράλληλη διεύρυνση της χρήσης του υπάρχοντος υπόγειου χώρου στάθμευσης του νεκροταφείου, γκρέμισμα των τσιμέντων, απόδοση του χώρου στο πράσινο και επαναφορά του στη παλιότερή του χρήση ως χώρος περιπάτου και αναψυχής.
  • Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σαφής διευθέτηση των χρήσεων στην περιοχή -αυτοεξυπηρέτηση εγκαταστάσεων, αυστηρή και ανεξαίρετη οριοθέτηση των προστατευόμενων χώρων- ώστε τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και ανάγκες να μην επικρατήσουν απέναντι στην απόλυτη προτεραιότητα προστασίας των δασικών ελεύθερων χώρων (όπως, δυστυχώς, συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, π.χ. στην είσοδο του Κουταλά).


Για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βϋρωνα

Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπεται και η σύσταση, σε κάθε Δήμο με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης: ενός συμβουλευτικού οργάνου με 25 ως 50 μέλη, αποτελούμενο κατά το ένα τρίτο από δημότες που επιλέγονται από τους εκλογικούς καταλόγους με κλήρωση, και κατά δύο τρίτα από εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας – εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων, επιστημονικών φορέων, τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, συλλόγων γονέων, πολιτιστικών ή αθλητικών σωματείων, τοπικών συμβουλίων νέων αλλά και εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, εφόσον καταθέσουν σχετικό αίτημα.

Ο θεσμός, θεωρητικά τουλάχιστον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής όχι μονο των τοπικών φορέων αλλά και μη θεσμικού χαρακτήρα οργανώσεων πολιτών, ακόμα και μεμονωμένων δημοτών που δεν κατέχουν κάποιο αξίωμα, στα πράγματα του Δήμου. Στην πράξη, βέβαια, δύσκολα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το κατά πόσον κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται, αφού ο χαρακτήρας της Επιτροπής είναι καθαρά συμβουλευτικός και η συχνότητα των συνεδριάσεών της μικρή: υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο και προαιρετικά μία φορά το τρίμηνο.

Παρ’όλα αυτά, θεωρώντας το γεγονός ως μια αρχή, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, για μια πιο άμεση ανάμειξη των δημοτών στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, κάναμε κι εμείς, ως Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού, αίτηση για να συμμετάσχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Δυστυχώς από τον Δήμο ενημερωθήκαμε ότι η αίτησή μας δεν έγινε δεκτή, λόγω του ότι δεν αποτελούμε επίσημα αναγνωρισμένο σωματείο με καταστατικό και σφραγίδα. Η αιτιολογία αυτή δεν στέκει: οι «εθελοντικές ομάδες και κινήσεις πολιτών» - έτσι ακριβώς είναι η διατύπωση του κειμένου του νόμου - δεν διαθέτουν καταστατικά, αν κάτι τέτοιο άλλωστε ήταν απαράβατος όρος θα υπήρχε η διευκρίνιση. Επιπλέον, γνωρίζουμε περιπτώσεις σε άλλους Δήμους (Αργυρούπολη-Ελληνικό, Καισαριανή) όπου η ένταξη ομάδων ίδιου χαρακτήρα με τη δική μας ή εκπροσώπων τους στο όργανο πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Για το λόγο αυτό προσφεύγουμε στο Συνήγορο του Δημότη.

Ο κ. Δήμαρχος έχει διακηρύξει πολλές φορές την εκτίμησή του στις δράσεις των ενεργών πολιτών και την πίστη του στη συμβολή τους για το καλό της πόλης. Είναι ευκαιρία να το αποδείξει και έμπρακτα, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή κινήσεων πολιτών στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, με ή χωρίς εκπροσώπηση σε συμβουλευτικά όργανα του Δήμου, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ευαισθητοποίηση όλων με σκοπό την προστασία του πολύπαθου Υμηττού μας και της ποιότητας ζωής στην πόλη μας, είτε προτείνοντας θετικές δράσεις που τα αναβαθμίζουν είτε επιχειρώντας να σταματήσουμε ενέργειες που τα υποβαθμίζουν.