Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Πικ Νικ: Λίγο πριν τις γιορτές, οι προσπάθειές μας φέρνουν αποτέλεσμα!


Το καλοκαίρι που μας πέρασε και μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την τύχη του χώρου του Πικ Νικ, Πρωτοβουλία και κάτοικοι συναντηθήκαμε τρεις φορές, στη γειτονιά των Αναπηρικών και στο δάσος, γνωριστήκαμε, συζητήσαμε, φάγαμε και ήπιαμε, βάζοντας τα θεμέλια για μια ευρύτερη κινητοποίηση για θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής μας και την προστασία του τόσο κοντινού μας δάσους του Υμηττού. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, και πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα, η τοποθέτηση στον χώρο πανώ που έγραφε: «Το Πικ Νικ είναι δάσος – Αναδάσωση όχι πάρκινγκ». Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής που χρησιμοποιούσαν το χώρο ως πάρκινγκ, αλλά και η διαρκής υπενθύμιση, τόσο στις αρμόδιες αρχές όσο και σε όλους τους πολίτες του Βύρωνα, της σημασίας του ζητήματος. Δυστυχώς, το πανώ αυτό αφαιρέθηκε πολύ γρήγορα αλλά ξανατοποθετήθηκε πρόσφατα.
Σε συνέχεια της ανάδειξης του θέματος, οι υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν σε καθαρισμό του χώρου από αγριόχορτα, σκουπίδια και μπάζα. Αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης των κατοίκων.
Μετά από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα από τις 13 Δεκέμβρη και μετά, υπήρξε μία πιο ουσιαστική εξέλιξη. Ο χώρος του Πικ Νικ καθαρίστηκε από τα αυτοκίνητα και ταυτόχρονα φυλάσσεται. Έχουν αρχίσει εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπου υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας Πρασίνου, φυτεύτηκαν δάφνες και κυπαρίσσια, είδη συμβατά με τη χλωρίδα της περιοχής.
Ως Πρωτοβουλία αισθανόμαστε ικανοποίηση που οι προσπάθειες και οι προτάσεις μας φέρνουν αποτελέσματα και επιθυμούμε να συνεχιστούν ως το τέλος οι ενέργειες ώστε το Πικ Νικ να ξαναγίνει ένας φιλόξενος χώρος για περιπατητές και συνδημότες μας που θέλουν να ξεφύγουν από τους ρυθμούς της τσιμεντούπολης και να χαρούν τις ευεργετικές ιδιότητες του δάσους, χωρίς καθόλου αυτοκίνητα και πάρκινγκ.
Κλείνοντας, θεωρούμε πως όταν υπάρχουν στόχοι υγιείς που προωθούν το καλό όλων αλλά και φιλότιμοι άνθρωποι που προτείνουν και υλοποιούν θετικές μακροπρόθεσμες δράσεις, τότε ξεπερνιούνται πολλά εμπόδια και βαδίζουμε όλοι μαζί για κάτι καλύτερο! Ας περάσουμε όλοι και όλες καλές γιορτές και ας προσπαθήσουμε το 2012 να μας βρει, σε πείσμα των καιρών, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, περισσότερη αγάπη, ισχυρότερη αλληλεγγύη, απελευθερωμένους από προκαταλήψεις και κυρίως με όρεξη για γόνιμο προβληματισμό και δράση.

Προσφυγή κατά του νέου Π.Δ. προστασίας του Υμηττού

Στις 17 Οκτωβρίου, η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Υμηττού.
Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι το νέο Π.Δ. παρέχει ελλιπή προστασία στο οικοσύστημα του βουνού, δεδομένου ότι στη Β’ζώνη προστασίας επιτρέπεται η εγκατάσταση δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών συγκροτημάτων και ενθαρρύνεται το φαινόμενο της κερδοσκοπίας από πραγματικούς ιδιοκτήτες ή καταπατητές της δημόσιας γης. Επίσης, δεν υπάρχει προστασία από εντατικές χρήσεις ενέργειας, εφόσον επιτρέπεται η διέλευση γραμμών υπερηψηλής τάσης και νομιμοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα Κ.Υ.Τ., όπως αυτό στην περιοχή Ηλιούπολης Αργυρούπολης, που λειτουργούσε παράνομα. Τέλος, σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ρητά η απαγόρευση της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων στις προστατευόμενες ζώνες.
Το κείμενο υπογράφεται από 20 πολίτες, μέλη της «Διαδημοτικής Επιτροπής για την Διάσωση του Υμηττού» και άλλων συλλογικοτήτων – ανάμεσά τους και δύο μέλη της Πρωτοβουλίας μας - επιστήμονες, Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Αθήνας, Ηλιούπολης και Γλυφάδας καθώς και από μέλη της αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε και του Δ.Σ του ΣΑΔΑΣ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από πολλούς ακόμα πολίτες και φορείς κατά του επίμαχου Π.Δ. θα συζητηθούν μέσα στον Ιανουάριο.