Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Πεζοπορία και Γνωριμία με τον Υμηττό – οι εντυπώσεις…


Το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου, περίπου 50 φίλοι και φίλες που ήρθαν από τις κοντινές περιοχές του Βύρωνα και της Καισαριανής, αλλά και από πιο μακρινά μέρη – μεταξύ των οποίων και το Salisbury της Αγγλίας – συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από τα γήπεδα του Κουταλά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα, του Οικολογικού Εργαστηρίου Καισαριανής και της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού, για πεζοπορία και γνωριμία με τον Υμηττό.

Η διαδρομή μας ξεκίνησε κατά τις 10.30 και λίγο αργότερα, στην πρώτη στάση, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση σχετικά με το φυσικό οικοσύστημα του Υμηττού και τους κινδύνους που το απειλούν, από τη δασολόγο Νατάσα Πέτρου-Βαρουχάκη και τον πολεοδόμο Πάνο Τότσικα. Κατά τη διάρκειά της, τονίστηκε η ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών μας να επαγρυπνούν ιδιαίτερα, στην περίοδο που διανύουμε, σχετικά με την τύχη των προσφυγών κατά του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, αλλά και με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αυτοκινητοδρόμους με ανισόπεδους κόμβους και σήραγγες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές του βουνού, που όπως φαίνεται επανέρχονται στο προσκήνιο.

Μετά τη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε, η πορεία μας συνεχίστηκε, μέσα από τοπία μεγάλης φυσικής ομορφιάς και εξαιρετικής θέας προς όλο το λεκανοπέδιο, ώσπου, μετά από 2 περίπου ώρες πορείας, φτάσαμε στον προορισμό μας – σε μικρή απόσταση από την κορυφή του Υμηττού. Ύστερα από σύντομη ανάπαυση εκεί, ακολούθησε άλλη 1,5 ώρα κατάβασης που μας επανέφερε στο σημείο εκκίνησης, απ’ όπου και αποχωρήσαμε. Όσοι από τους περιπατητές κουράστηκαν νωρίς, αποχώρησαν από τις εναλλακτικούς δρόμους με τους οποίους διασταυρωθήκαμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οι περισσότεροι όμως έμειναν ως το τέλος, επιδεικνύοντας όλοι, ακόμα και όσοι δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το περπάτημα στο βουνό, εξαιρετική φυσική αντοχή και καλή διάθεση.

Δεδομένου ότι η πεζοπορία μας αυτή υπήρξε μια εμπειρία υπέροχη, αναζωογονητική και εποικοδομητική για όλους, ευελπιστούμε να διοργανώσουμε ξανά, στο άμεσο μέλλον, παρόμοιες εκδηλώσεις που θα μας επιτρέψουν να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα με το όμορφο βουνό που έχουμε δίπλα μας, προσφέροντας παράλληλα μια καλή ευκαιρία για αναψυχή και επαφή με τη φύση. 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε άρθρο για τα επίκαιρα προβλήματα του Υμηττού, που σε μεγάλο βαθμό συνοψίζει τα θέματα που συζητήθηκαν και στην εκδήλωσή μας. 



Φωτογραφίες:

         Μαζευόμαστε σιγά-σιγά στο σημείο συνάντησης



Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Υπενθύμιση: Την Κυριακή 21 Απριλίου και ώρα 10.00 π.μ., σας περιμένουμε για πεζοπορία και γνωριμία με τον Υμηττό!

Σημείο συνάντησης: Γήπεδα Κουταλά (είσοδος από κόμβο Σακέτα, Βύρωνας)
 
Απαραίτητος εξοπλισμός:   παπούτσια ορειβατικά ή αθλητικά για περπάτημα, σακίδιο με νερό, καπέλο για τον ήλιο

Διάρκεια διαδρομής: 3,5 ώρες (με επιστροφή)
  •  θα υπάρχει εναλλακτική διαδρομή επιστροφής για όσους θελήσουν να αποχωρήσουν νωρίτερα

Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: εύκολη έως μέτρια

Πρόβλεψη καιρού: αίθριος ως ελαφρά νεφελώδης, 21˚C

Για τους κινδύνους που απειλούν τον Υμηττό και τις επιπτώσεις τους στο οικοσύστημα, θα μιλήσουν οι:
  •  Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος, μέλος της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού»
  •  Νατάσα Πέτρου-Βαρουχάκη, δασολόγος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977784988

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
Οικολογικό Εργαστήριο Καισαριανής
Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Πεζοπορία και γνωριμία με τον Υμηττό την Κυριακή 21 Απρίλη



Όλοι όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή μας, έχουμε την εξαιρετική τύχη να βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τον ορεινό όγκο του Υμηττού. Κι όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο συνειδητοποιούμε την τύχη μας αυτή και εκτιμούμε την αξία που έχει ο Υμηττός ως τόπος ανάπτυξης του φυσικού οικοσυστήματος, όπως και τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί  (και πρέπει να συνεχίσει να μπορεί) να έχει στις ζωές μας.
Ο Υμηττός αποτελεί μια έκταση περισσότερων από 100.000 στρέμματα, σε άμεση επαφή με την πυκνοδομημένη περιοχή της πρωτεύουσας, όπου μπορεί να βρει κανείς τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, κάθε είδους βιοτόπους με πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας σε εκτάσεις προστατευόμενες από το δίκτυο Natura, ενδιαφέροντα σπήλαια και ιστορικά μνημεία. Από την άλλη, εδώ και δεκαετίες δεν έχει πάψει να υφίσταται τις απειλές της ανθρώπινης δραστηριότητας: τη συνέχιση της οικοδομικής δραστηριότητας στα όριά του με την πόλη, χρήσεις ασυμβίβαστες με το φυσικό περιβάλλον (στρατόπεδα, λατομεία και σταθμοί απορριμμάτων, κεραίες και κέντρα υπερυψηλής τάσης) μέσα στα όριά του, και, τα τελευταία χρόνια, σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέους αυτοκινητοδρόμους με υπόγειες σήραγγες και τεράστιους ανισόπεδους κόμβους, μέσα ακριβώς στις ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές.
Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής μας πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα  και ακόμα περισσότερο, με σκοπό να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον Υμηττό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας που πρέπει να προστατευθεί, το Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, το Οικολογικό Εργαστήριο Καισαριανής  και η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού, καλούν σε πεζοπορία στον Υμηττό, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 10 π.μ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα ξεναγηθούμε στο φυσικό περιβάλλον αλλά και θα ενημερωθούμε για τα προβλήματα του βουνού μας. Σας περιμένουμε όλους και όλες, με διάθεση για περπάτημα και αγάπη για τη φύση.
Θα ακολουθήσει σύντομα επόμενο ενημερωτικό μήνυμα με περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή τόπο συνάντησης, τους ομιλητές και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.