Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007

ΨΗΦΙΣΜΑ της 21ης Οκτωβρίου 2007

Η τερατώδης ανάπτυξη της Αθήνας εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ιδιαίτερα αισθητή. Σε κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν μόνο 2,50 τ.μ. βλάστησης και ελεύθερου χώρου που σταδιακά μειώνονται (το 1977 αντιστοιχούσαν 4 τ.μ. και το 1960 6 τ.μ.) ενώ τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι της τάξεως των 8-10 τ.μ. ανά κάτοικο. [Βιώσιμη αστική ανάπτυξη - πολεοδομική ανασυγκρότηση και μητροπολιτική Αθήνα, του Π.Α. Παταργιά, Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π., Διδάκτωρ Α.Π.Θ.]
Δυστυχώς ούτε το κράτος ούτε όλοι εμείς ως πολίτες κινητοποιούμαστε έτσι ώστε να κάνουμε δραστικές ενέργειες για να αποτραπεί η συνέχεια αυτού του κακού. Αντίθετα, συνεχίζονται οι καταπατήσεις και οι απερίσκεπτες επεμβάσεις με κύριο γνώμονα το κέρδος και την επιπόλαια λύση των αναγκών.
Αφού όλη αυτή η αρνητική πορεία δεν έφτανε να μας πείσει οτι δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο αυτή η θανάσιμα πληγωμένη Αθήνα, έπρεπε να έρθουν και οι καταστροφές του φετινού καλοκαιριού για να αντιληφθούμε όλοι ότι πρώτη και πολιτική πια προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Στο κομμάτι της Αθήνας που είμαστε υπεύθυνοι λοιπόν ως Δήμος Βύρωνα, ας κάνουμε επιτέλους πράξη όλα αυτά που το καλοκαίρι κατάφεραν ακόμη και η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή να παραδεχτούν ως ύψιστη προτεραιότητα.

Ζητάμε να υλοποιηθούν άμεσα τα εξής:
1. Υπεράσπιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων πρασίνου της πόλης
2. Ματαίωση της κατασκευής των υπέργειων χώρων στάθμευσης σε συνδυασμό με τη δημιουργία δημόσιων χώρων πρασίνου.Το κράτος θα έπρεπε να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση ωστε να γίνει εφικτή η δημιουργία τους.
3. Λύση του κυκλοφοριακού με τη βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς ωστε να μπορεί ο πολίτης να τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.
4. Απομάκρυνση όσων παρεμβάσεων εντός του δάσους είναι μη φιλικές προς αυτό. Υπάρχει πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα η οποία διαταράσσεται (π.χ. χώρος Πικ Νικ, εταιρεία Λιοσάτος κλπ)
5. Κήρυξη όλων των καμμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων με επιστημονική επέμβαση σε αυτές για την αποφυγή απώλειας του γόνιμου εδάφους και για την προσπάθεια αναγέννησης της βλάστησης με τον ταχύτερο και καταλληλότερο τρόπο.

1 σχόλιο:

paraxeno είπε...

καλησπέρα σας, ίσως βρείτε ενδιαφέρουσα και θελήσετε να γίνεται κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας εν όψει των εορτών

Χριστουγεννιάτικη αλυσίδα αγάπης του Οικολογίου για να σβήσει η φωτιά του καλοκαιριού… Επεξεργασία