Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

ΨΗΦΙΣΜΑ της 21ης Οκτωβρίου 2007

Η τερατώδης ανάπτυξη της Αθήνας εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ιδιαίτερα αισθητή. Σε κάθε Αθηναίο αντιστοιχούν μόνο 2,50 τ.μ. βλάστησης και ελεύθερου χώρου που σταδιακά μειώνονται (το 1977 αντιστοιχούσαν 4 τ.μ. και το 1960 6 τ.μ.) ενώ τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι της τάξεως των 8-10 τ.μ. ανά κάτοικο. [Βιώσιμη αστική ανάπτυξη - πολεοδομική ανασυγκρότηση και μητροπολιτική Αθήνα, του Π.Α. Παταργιά, Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π., Διδάκτωρ Α.Π.Θ.]
Δυστυχώς ούτε το κράτος ούτε όλοι εμείς ως πολίτες κινητοποιούμαστε έτσι ώστε να κάνουμε δραστικές ενέργειες για να αποτραπεί η συνέχεια αυτού του κακού. Αντίθετα, συνεχίζονται οι καταπατήσεις και οι απερίσκεπτες επεμβάσεις με κύριο γνώμονα το κέρδος και την επιπόλαια λύση των αναγκών.
Αφού όλη αυτή η αρνητική πορεία δεν έφτανε να μας πείσει οτι δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο αυτή η θανάσιμα πληγωμένη Αθήνα, έπρεπε να έρθουν και οι καταστροφές του φετινού καλοκαιριού για να αντιληφθούμε όλοι ότι πρώτη και πολιτική πια προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Στο κομμάτι της Αθήνας που είμαστε υπεύθυνοι λοιπόν ως Δήμος Βύρωνα, ας κάνουμε επιτέλους πράξη όλα αυτά που το καλοκαίρι κατάφεραν ακόμη και η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή να παραδεχτούν ως ύψιστη προτεραιότητα.

Ζητάμε να υλοποιηθούν άμεσα τα εξής:
1. Υπεράσπιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων πρασίνου της πόλης
2. Ματαίωση της κατασκευής των υπέργειων χώρων στάθμευσης σε συνδυασμό με τη δημιουργία δημόσιων χώρων πρασίνου.Το κράτος θα έπρεπε να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση ωστε να γίνει εφικτή η δημιουργία τους.
3. Λύση του κυκλοφοριακού με τη βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς ωστε να μπορεί ο πολίτης να τα χρησιμοποιεί αποτελεσματικά.
4. Απομάκρυνση όσων παρεμβάσεων εντός του δάσους είναι μη φιλικές προς αυτό. Υπάρχει πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα η οποία διαταράσσεται (π.χ. χώρος Πικ Νικ, εταιρεία Λιοσάτος κλπ)
5. Κήρυξη όλων των καμμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων με επιστημονική επέμβαση σε αυτές για την αποφυγή απώλειας του γόνιμου εδάφους και για την προσπάθεια αναγέννησης της βλάστησης με τον ταχύτερο και καταλληλότερο τρόπο.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΟΛΥΩΡΟΦΟΥ ΥΠΕΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.
ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Δύο μήνες περίπου έχουν πια περάσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ρήμαξαν και κατέκαψαν πολλές περιοχές της χώρας μας. Δύο μήνες πέρασαν και από τις πυρκαγιές εδώ κοντά μας, στην Πάρνηθα και τον Υμηττό. Θα έπρεπε επομένως ο δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες περιφρούρησης των καμένων εκτάσεων από πιθανές καταπατήσεις και στο σχεδιασμό της αποκατάστασής τους (με την πρόσθετη ιδιότητά του ως προέδρου του Συλλόγου Προστασίας και «Ανάπτυξης» Υμηττού). Επιπλέον, σε αντιστάθμισμα, επιβάλλεται να αυξήσει με κάθε τρόπο το αστικό πράσινο με τη δημιουργία πλατειών που τόσο έχει ανάγκη ο Βύρωνας.
Αντί για αυτά τα αυτονόητα όμως, προχωρά ακάθεκτος στην κατασκευή πολυώροφου(!!!) υπέργειου πάρκινγκ δίπλα στο παλιό Δημαρχείο, το οποίο επιπλέον θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Περιφρονώντας αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που προέβλεπαν κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και υπέργειας πλατείας, άλλαξε παράνομα την οικοδομική άδεια και παραχώρησε χωρίς νέο διαγωνισμό το έργο σε ιδιωτική εταιρεία, καταλαμβάνοντας έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Βύρωνα, ο οποίος αγοράστηκε μάλιστα με δικά μας χρήματα και παραχωρείται για εκμετάλλευση επί 25 χρόνια!
Τα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης δεν θα λυθούν με την κατασκευή πολυώροφων πάρκινγκ (που θα τα πληρώσουμε πανάκριβα) αλλά με ριζική μείωση της ανάγκης για χρήση του Ι.Χ. με δημόσιες, ποιοτικές συγκοινωνίες.
Εμείς, ως κάτοικοι του τσιμεντένιου κλουβιού που λέγεται Βύρωνας, διεκδικούμε μια πόλη ανθρώπινη, με περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους και γι’ αυτό λέμε ΟΧΙ στην κατασκευή υπέργειων πάρκινγκ


Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην ενημερωτική συζήτηση που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού»
με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων «Προοδευτική Δημοτική Συμπαράταξη», «Αριστερή Παρέμβαση» και «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική»,
με θέμα:
«Πάρκινγκ και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρασίνου»,
Κυριακή 21 Οκτωβρίου,
7.00 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Λουίζα)

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972616773, 6972414920, 6937954016
Ηλεκτρονική διεύθυνση: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr