Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

Καθαρισμός του Υμηττού 2008. Τι ζητάμε;

Την Κυριακή 8 Ιουνίου κατά τον καθαρισμό μοιράσαμε το εξής κείμενο το οποίο αποτέλεσε τη βάση για το ψήφισμα στο οποίο καταλήξαμε στο τέλος της εκδήλωσης:


Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού σας καλωσορίζει στο φετινό καθαρισμό του δασούς, που οργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τη σημερινή ημέρα θέλουμε να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το πολύτιμο δάσος που έχουμε στο Δήμο μας και την ανησυχία μας για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με την εθελοντική και συμβολική αυτή πράξη καθαρισμού δεν επιθυμούμε όμως να αντικαταστήσουμε τις κρατικές υπηρεσίες, όπως ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και το Δασαρχείο, αλλά να τους θέσουμε μπροστά στις ευθύνες τους:

1. Ο καθαρισμός του Υμηττού από σκουπίδια, που είναι εύφλεκτα και υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, υστερεί κατά πολύ με ευθύνη όλων των αρμοδίων φορέων (Δήμος, Δασαρχείο, ΣΠΑΥ, Υπουργεία). Άμεσα σχετικό είναι και το ζήτημα της απομάκρυνσης των ξερών δέντρων και του κλαδέματος ξερών κλαδιών από τα ζωντανά δέντρα, τα οποία επίσης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ανάφλεξη και πυρκαγιά.

2. Θεωρούμε σημαντική την τοποθέτηση μπάρας στα σημεία που είναι προσβάσιμα από τα αυτοκίνητα, τα οποία είναι συχνά υπεύθυνα για την παράνομη ρίψη μπάζων αλλά και επιτρέπουν σε πιθανούς εμπρηστές να δράσουν πιο εύκολα. Από την άλλη, η αντικατάσταση των ξύλινων τραπεζοκαθισμάτων πικ νικ στο λόφο Ζωοδόχου Πηγής, αλλά και η επανακατασκευή του σκίαστρου-κιόσκι στο Σταυρό θα επιτρέψει στον πολίτη του Βύρωνα να επισκέπτεται συχνότερα το δάσος, να το απολαύσει και να το προστατεύσει με την παρουσία του εκεί.

3. Το άναρχο ή και παράνομο παρκάρισμα σε περιοχές που εφάπτονται του δάσους (π.χ. γηπεδάκια στον Κουταλά, Πικ νικ κ.α.) πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης και επέμβασης από το Δήμο

4. Παρόλο που τα σχέδια για την ανέγερση παιδικού σταθμού στη δασική περιοχή Ζωοδόχου Πηγής έχουν παγώσει, δεν είχαμε ως τώρα καμία επίσημη και οριστική δέσμευση από τη μεριά του Δήμου για το θέμα.

5. Ζητήματα που ανήκουν κυρίως στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου, εμπλέκουν όμως το ΣΠΑΥ και το Δήμο είναι:
α) η αντικατάσταση των ξερών δέντρων από νέα,
β) η αναδάσωση σε καμένες περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της,
γ) η φροντίδα των πεύκων που υποφέρουν από βαμβακίαση (με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και όχι με επικίνδυνα χημικά).

6. Οι διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Κατεχάκη, με κόψιμο δέντρων και παραβίαση του συρματοπλέγματος, αποτελούν απειλή για το δάσος, αισθητική υποβάθμισή του, αλλά και κίνδυνο ταυτόχρονα για τους οδηγούς και τα ζώα που βγαίνουν στο δρόμο.

7. Η πρόσφατη απομάκρυνση της εταιρίας «Λιοσάτος» από το σημείο όπου παράνομα εκτελούσε χωματουργικές εργασίες στον Υμηττό, δεν την εμπόδισε να μεταφέρει σε παρακείμενο σημείο τα μηχανήματά της και να συνεχίζει εκεί τις εργασίες της.

8. Είναι επιτακτική ανάγκη η ακριβής οριοθέτηση των οικοδομικών τετραγώνων που είναι γειτονικά στο βουνό, όπως και η αυστηρή απαγόρευση και αποτροπή οποιασδήποτε οικοδόμησης σε δασική περιοχή (π.χ. οικοδομικό τετράγωνο 524)

9. Με δεδομένη την πρόσφατη δημοσίευση των σχεδίων για τη νέα Περιφερειακή Υμηττού από τη μεριά του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η διάνοιξη ενός επίγειου και υπόγειου αυτοκινητόδρομου στην περιοχή του Υμηττού θα επιφέρει κινδύνους για τη μόνιμη υποβάθμισή του Υμηττού, αλλά και θα διαταράξει άμεσα στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Επίσης η κατασκευή συγκοινωνιακού κόμβου στα όρια του Δήμου Βύρωνα (περιοχή Σακέττα) θα συσσωρεύσει κυκλοφοριακό φόρτο στις περιοχές του Βύρωνα και της Καισαριανής, καθώς αυτές κυρίως θα δίνουν άμεση πρόσβαση από το κέντρο προς τη νέα περιφερειακή.

Ας απαιτήσουμε από την δημοτική αρχή, το ΣΠΑΥ, το Δασαρχείο και το κράτος να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες που τους αναλογούν. Μα πάνω απ’ όλα εμείς από τη μεριά μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο και πιο φιλόξενο κόσμο. Ο καθένας με τον τρόπο του.

e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr
Ιστότοπος: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com
Τηλ. Επικ.: 6972382004 (Χαρά Π.),
6937954016 (Παύλος Α.),
6972616773 (Χριστίνα Χ.),
6972414920 (Γιάννης Φ.),

Δεν υπάρχουν σχόλια: