Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ενημέρωση από τον καθαρισμό της 08-06-2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Στις 9 Μαΐου 2008 καταθέσαμε (αρ. πρωτ. 11058) στο Δήμο Βύρωνα και στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) αίτηση για τεχνική υποστήριξη στον καθαρισμό του περιαστικού δάσους από σκουπίδια, τον οποίο θα διοργανώναμε για δεύτερη χρονιά. Η αίτηση εγκρίθηκε και έτσι με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Βύρωνα, τον οποίο ευχαριστούμε, πραγματοποιήσαμε στις 8 Ιουνίου καθαρισμό του περιαστικού δάσους γύρω από το Βύρωνα (περιοχές Πικνίκ, Ζωοδόχου Πηγής και Γρανικού).

Στον καθαρισμό συμμετείχαν δεκάδες συμπολίτες/ισσές μας και κάποιοι/ες υπάλληλοι και εθελοντές/τριες του Δήμου και του ΣΠΑΥ. Ο καθαρισμός σημείωσε μεγάλη επιτυχία (μαζεύτηκαν εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών και μπάζων), ενώ ακολούθησε και ανοιχτή συζήτηση με βάση όλα τα προβλήματα που εντοπίζει η Πρωτοβουλία σχετικά με τον Υμηττό, με τη συμμετοχή κατοίκων, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και του δημάρχου Βύρωνα – προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Χαρδαλιά. Θεωρήσαμε καταρχάς θετικές κάποιες δηλώσεις του όπως αυτή περί προώθησης της δημιουργίας αυτόνομου Δασαρχείου Υμηττού και άλλων μέτρων προφύλαξης και προστασίας και αναμένουμε να δούμε κατά πόσο αυτά θα μείνουν ή όχι σε ρητορικό επίπεδο.

Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε τις επόμενες μέρες ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα αποσιωπήθηκε πλήρως ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης και η όλη διαδικασία μάλιστα περιγράφηκε σχεδόν σαν χαριτωμένο πικνίκ, αφού κατά λέξη γράφτηκε «Φάγαμε, μετά καθαρίσαμε και στη συνέχεια συζητήσαμε με εκπροσώπους και δασολόγους του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), για τα ζητήματα που αφορούν στο βουνό μας.» (βλ. http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=852). Θεωρούμε ότι αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές ακυρώνουν στην πράξη την όποια θεωρητική θετική αναφορά περί «ενεργών πολιτών» έγινε από το δήμαρχο.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού είναι μια συλλογικότητα πολιτών, ανοιχτή σε όλου/ες τους/τις πολίτες του Βύρωνα. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον Υμηττό και τη διάσωσή του από όλα τα οικονομικά συμφέροντα που τον επιβουλεύονται και καλούμε όλους/ες τους/τις πολίτες να ξεπεράσουμε την αδιαφορία μας και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Η ομορφιά κι ασχήμια

το καλό και το κακό στην πόλη μας

εξαρτάται από ΕΜΑΣ !!!

Θέλουμε τον Υμηττό μας ζωντανό;

Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ


Πριν τον καθαρισμό, χωριζόμαστε σε ομάδες, παίρνουμε σακούλες, γάντια και ξεκινάμε, γιατί...


...έχουμε πολλά να μαζέψουμε!



η ομάδα της Γρανικού!


η συζήτηση αρχίζει...


και συνεχίζεται...

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Καθαρισμός του Υμηττού 2008. Τι ζητάμε;

Την Κυριακή 8 Ιουνίου κατά τον καθαρισμό μοιράσαμε το εξής κείμενο το οποίο αποτέλεσε τη βάση για το ψήφισμα στο οποίο καταλήξαμε στο τέλος της εκδήλωσης:


Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού σας καλωσορίζει στο φετινό καθαρισμό του δασούς, που οργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τη σημερινή ημέρα θέλουμε να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το πολύτιμο δάσος που έχουμε στο Δήμο μας και την ανησυχία μας για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με την εθελοντική και συμβολική αυτή πράξη καθαρισμού δεν επιθυμούμε όμως να αντικαταστήσουμε τις κρατικές υπηρεσίες, όπως ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και το Δασαρχείο, αλλά να τους θέσουμε μπροστά στις ευθύνες τους:

1. Ο καθαρισμός του Υμηττού από σκουπίδια, που είναι εύφλεκτα και υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, υστερεί κατά πολύ με ευθύνη όλων των αρμοδίων φορέων (Δήμος, Δασαρχείο, ΣΠΑΥ, Υπουργεία). Άμεσα σχετικό είναι και το ζήτημα της απομάκρυνσης των ξερών δέντρων και του κλαδέματος ξερών κλαδιών από τα ζωντανά δέντρα, τα οποία επίσης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ανάφλεξη και πυρκαγιά.

2. Θεωρούμε σημαντική την τοποθέτηση μπάρας στα σημεία που είναι προσβάσιμα από τα αυτοκίνητα, τα οποία είναι συχνά υπεύθυνα για την παράνομη ρίψη μπάζων αλλά και επιτρέπουν σε πιθανούς εμπρηστές να δράσουν πιο εύκολα. Από την άλλη, η αντικατάσταση των ξύλινων τραπεζοκαθισμάτων πικ νικ στο λόφο Ζωοδόχου Πηγής, αλλά και η επανακατασκευή του σκίαστρου-κιόσκι στο Σταυρό θα επιτρέψει στον πολίτη του Βύρωνα να επισκέπτεται συχνότερα το δάσος, να το απολαύσει και να το προστατεύσει με την παρουσία του εκεί.

3. Το άναρχο ή και παράνομο παρκάρισμα σε περιοχές που εφάπτονται του δάσους (π.χ. γηπεδάκια στον Κουταλά, Πικ νικ κ.α.) πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης και επέμβασης από το Δήμο

4. Παρόλο που τα σχέδια για την ανέγερση παιδικού σταθμού στη δασική περιοχή Ζωοδόχου Πηγής έχουν παγώσει, δεν είχαμε ως τώρα καμία επίσημη και οριστική δέσμευση από τη μεριά του Δήμου για το θέμα.

5. Ζητήματα που ανήκουν κυρίως στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου, εμπλέκουν όμως το ΣΠΑΥ και το Δήμο είναι:
α) η αντικατάσταση των ξερών δέντρων από νέα,
β) η αναδάσωση σε καμένες περιοχές όπου η φυσική αναγέννηση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της,
γ) η φροντίδα των πεύκων που υποφέρουν από βαμβακίαση (με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και όχι με επικίνδυνα χημικά).

6. Οι διαφημιστικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Κατεχάκη, με κόψιμο δέντρων και παραβίαση του συρματοπλέγματος, αποτελούν απειλή για το δάσος, αισθητική υποβάθμισή του, αλλά και κίνδυνο ταυτόχρονα για τους οδηγούς και τα ζώα που βγαίνουν στο δρόμο.

7. Η πρόσφατη απομάκρυνση της εταιρίας «Λιοσάτος» από το σημείο όπου παράνομα εκτελούσε χωματουργικές εργασίες στον Υμηττό, δεν την εμπόδισε να μεταφέρει σε παρακείμενο σημείο τα μηχανήματά της και να συνεχίζει εκεί τις εργασίες της.

8. Είναι επιτακτική ανάγκη η ακριβής οριοθέτηση των οικοδομικών τετραγώνων που είναι γειτονικά στο βουνό, όπως και η αυστηρή απαγόρευση και αποτροπή οποιασδήποτε οικοδόμησης σε δασική περιοχή (π.χ. οικοδομικό τετράγωνο 524)

9. Με δεδομένη την πρόσφατη δημοσίευση των σχεδίων για τη νέα Περιφερειακή Υμηττού από τη μεριά του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η διάνοιξη ενός επίγειου και υπόγειου αυτοκινητόδρομου στην περιοχή του Υμηττού θα επιφέρει κινδύνους για τη μόνιμη υποβάθμισή του Υμηττού, αλλά και θα διαταράξει άμεσα στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Επίσης η κατασκευή συγκοινωνιακού κόμβου στα όρια του Δήμου Βύρωνα (περιοχή Σακέττα) θα συσσωρεύσει κυκλοφοριακό φόρτο στις περιοχές του Βύρωνα και της Καισαριανής, καθώς αυτές κυρίως θα δίνουν άμεση πρόσβαση από το κέντρο προς τη νέα περιφερειακή.

Ας απαιτήσουμε από την δημοτική αρχή, το ΣΠΑΥ, το Δασαρχείο και το κράτος να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες που τους αναλογούν. Μα πάνω απ’ όλα εμείς από τη μεριά μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο και πιο φιλόξενο κόσμο. Ο καθένας με τον τρόπο του.

e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr
Ιστότοπος: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com
Τηλ. Επικ.: 6972382004 (Χαρά Π.),
6937954016 (Παύλος Α.),
6972616773 (Χριστίνα Χ.),
6972414920 (Γιάννης Φ.),

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Στις 8 Ιουνίου καθαρίζουμε και συζητάμε!


ΣΑΣ ΚΑΛΟΎΜΕ ΣΕ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ για δεύτερη χρονιά

ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Ø Συνάντηση: 5.00 μ.μ. Αναπηρικά, εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής (στην πίσω είσοδο)

Ø Καθαρισμός: 5.30 μ.μ. στα σημεία ΠΙΚ ΝΙΚ, ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ, ΓΡΑΝΙΚΟΥ

Ø Συζήτηση στο σημείο συνάντησης στις 8.00 μ.μ για τα ζητήματα του Υμηττού

με τη συμμετοχή δασολόγων εκπροσώπων του Δήμου και του ΣΠΑΥ
με την τεχνική υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ










Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του Υμηττού

Κοινοποίηση προς:

Υπηρεσία Καθαριότητας

Υπηρεσία Περιβάλλοντος

ΣΠΑΥ

9 Μαΐου 2008 Αρ πρωτ. 11058

Προς το Δήμαρχο και πρόεδρο του ΣΠΑΥ

Κύριε δήμαρχε, με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τη διοργάνωση καθαρισμού του δάσους τον οποίο διοργανώνουμε για δεύτερη φορά. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την1η Ιούλη 2007 με τη συμμετοχή μελλών της πρωτοβουλίας και πλήθος πολιτών. Φέτος θα θέλαμε και τη συνεργασία σας με υλικοτεχνική υποστήριξη για έναν πιο ολοκληρωμένο καθαρισμό.

Θέλουμε να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το πολύτιμο δάσος που έχουμε στο δήμο μας και την ανησυχία μας για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με την εθελοντική αυτή πράξη καθαρισμού δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε τις κρατικές υπηρεσίες. Θέλουμε από μεριά μας σαν πολίτες να αιτηθούμε τη φροντίδα του κάνοντας εμείς ένα θετικό βήμα. Δεν αρκούν και δεν μας εκφράζουν μόνο οι απαιτητικές επιστολές προς τις υπηρεσίες.

Ημερομηνία –Τοποθεσία:

Στις 8 Ιουνίου στο δάσος Γρανικού, Ζωοδόχου Πηγής και Πικ Νικ.

Ο χαρακτήρας της δραστηριότητάς μας:

Καθαρισμό από σκουπίδια τα οποία μπορούν να περισυλλέξουν άτομα με χρήση γαντιών και σακούλες απορριμμάτων. Για τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα είναι απαραίτητη η βοήθεια υπαλλήλων και οχημάτων των υπηρεσιών (Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και του ΣΠΑΥ στον οποίο προεδρεύετε).

Στο τέλος της όλης διαδικασίας θα θέλαμε και κάποιο δασολόγο να μας ενημερώσει για τα προβλήματα του δάσους, το σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση του καμένου δάσους από την πυρκαγιά του Ιούλη 2007.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του ΥΜΗΤΤΟΥ