Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

1. Το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού
• Το Φεβρουάριο του 2009, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο Π.Δ. το οποίο συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις κατοίκων και φορέων επειδή αντιμετώπιζε τον Υμηττό ως περιαστικό οικοδομήσιμο χώρο και όχι ως προστατευόμενο όρος. Έτσι, δεν προχώρησε περισσότερο λόγω και των εκλογών.
• Στις 19 Απριλίου 2010 το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας ανακοίνωσαν το νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού.
• Το νέο σχέδιο Π.Δ. ευθυγραμμίζεται ως ένα βαθμό με τα αιτήματα κατοίκων και φορέων, ως προς τα εξής: -Αυξάνεται η ζώνη Α απόλυτης προστασίας του βουνού από 76.000 σε 93.000 στρέμματα
- Προστατεύονται σε γενικές γραμμές οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ρέματα.
- Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων και το κυνήγι στο σύνολο της περιοχής.
- Θεσπίζονται τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων.
• Από την άλλη, αποδεικνύεται εξαιρετικά άτολμο να αντιμετωπίσει πολλά από τα σοβαρά ζητήματα που απειλούν την περιοχή, αφού:
- Η δυνατότητα κατασκευής «εκπαιδευτηρίων» και «κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» στη ζώνη Β, έστω και με αυστηρότερους όρους δόμησης, αποτελεί ασφαλώς παραχώρηση σε συμφέροντα.
- Η ίδρυση φορέα για τη συνολική διαχείριση του βουνού, αλλά και η καταγραφή και κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, μετατίθενται στο μέλλον.
- Δεν περιέχει καμία αναφορά για υπάρχοντες αυθαίρετους οικισμούς, π.χ.Κορωπί, Βάρη, Γλυφάδα
- Καμία αναφορά σε δυνατότητα ή μη διέλευσης αυτοκινητοδρόμων μέσα από το βουνό.
- Καμία αναφορά σχετικά με την τύχη των στρατοπέδων του Σακέτα και στο Γουδή, του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη και των κεραιών στην κορυφή του Υμηττού.
- Εκτός του αφήνει περιθώρια για περαιτέρω τσιμεντοποίηση μέσα στην έκταση των μητροπολιτικών πάρκων Γουδή και Ιλισίων, περιέχει διάταξη-εμπαιγμό για την κατεδάφιση του θεάτρου Badminton σε 25 χρόνια από σήμερα, οπότε θα λήξει η σύμβαση!
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Το νέο σχέδιο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού διακρίνεται από αμυντική και όχι επιθετική φιλοσοφία: προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί χωρίς όμως να κόβει τη φόρα στους καταπατητές ούτε να προτείνει ουσιαστικές λύσεις για τα υπάρχοντα προβλήματα. Ζητάμε ουσιαστική προστασία του Υμηττού με απαγόρευση κάθε δραστηριότητας-χρήσης, ιδίως της ιδιωτικής εκπαίδευσης επειδή θα ανοίξει την πόρτα για τη μετατροπή της ανατολικής πλευράς σε κολλεγιούπολη. Ζητάμε επίσης ρητές διατάξεις για την απαγόρευση αυτοκινητοδρόμων και την απομάκρυνση κάθε οχλούσας χρήσης, ίδρυση αυτόνομου φορέα με σαφείς αρμοδιότητες για την προστασία του οικοσυστήματος και την επίβλεψη της τήρησης των διατάξεων.
2. Νέες οικοδομές στο στρατόπεδο Σακέτα
• Τον Ιούνιο του 2009 ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση νέων κτιρίων-ξενώνων συνολικά 1600 τ.μ. στο χώρο της 350 Πτέρυγας Μάχης στο στρατόπεδο Σακέτα, μέσα στο δασος του Κουταλά, παρά το ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι ουσιαστικά ανενεργή.
• Μετά από δραστηριοποίηση κατοίκων και δημοτ. παρατάξεων του Βύρωνα, που ζήτησαν αλλά δεν έλαβαν εξηγήσεις από τη διοίκηση του στρατοπέδου, το θέμα πήρε διαστάσεις (ΜΜΕ, Βουλή).
• Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, για τα συγκεκριμένα κτίρια δεν έχει δοθεί άδεια από την Πολεοδομία, εφόσον η νομοθεσία δεν απαιτεί κάτι τέτοιο για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
• Τον Αύγουστο του 2009 κατατίθενται διαδοχικά 3 προσφυγές στο ΣτΕ εναντίον του έργου: Δύο από τον ΣΠΑΥ και το Δήμο Βύρωνα και μία από τη δημοτική αντιπολίτευση και απλούς κατοίκους του Βύρωνα, μεταξύ των οποίων και μέλη της Πρωτοβουλίας μας.
• Το Σεπτέμβριο του 2009 το ΣτΕ διατάσσει την αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
• Η οριστική εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγητές του ΣτΕ δικαιώνουν τους κατοίκους του Βύρωνα.
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Ζητάμε την οριστική παύση των εργασιών και την κατεδάφιση των νέων αυτών εγκαταστάσεων. Οι στρατιωτικές μονάδες που η παρουσία τους στον Υμηττό δεν κρίνεται απαραίτητη να απομακρυνθούν και να αποδοθούν στους κατοίκους ως χώροι πρασίνου.
3. Νέοι αυτοκινητόδρομοι
• Τον Φλεβάρη του 2009 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ εξήγγειλε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού με 35 περίπου χιλιόμετρα νέων αυτοκινητοδρόμων στην περιοχή του Υμηττού. Το έργο αυτό δεν υπηρετούσε κανένα βιώσιμο σχεδιασμό της μητροπολιτικής Αθήνας αλλά αντίθετα δημιούργουσε μία ακόμη υποδομή-μέσο για τη γιγάντωσή της προς τα Μεσόγεια
• Μεταξύ άλλων, στην περιοχή του Κουταλά σχεδιαζόταν ο ανισόπεδος κόμβος Σακέτα που θα σήμαινε την καταστροφή 130 στρεμμάτων δασικής έκτασης.
• Οι κάτοικοι του Βύρωνα και των γύρω δήμων αντιδράσαμε στα σχέδια υποβάθμισης του πολύτιμου εναπομείναντος φυσικού περιβάλλοντος. Συστήσαμε επιτροπές και πρωτοβουλιές αγώνα και διοργανώσαμε εκδηλώσεις, συζητήσεις, ενημερωτικές προβολές, πορείες διαμαρτυρίας στις γειτονιές μας αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
• Το Σεπτέμβριο του 2009, προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου.
• Το Νοέμβριο κατατίθενται 7 συνολικά προσφυγές εναντίον του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από μέλη φορέων, στους οποίους συμμετείχε και η πρωτοβουλία μας, από απλούς κατοίκους της περιοχής, ΜΚΟ και δήμους.
• Το Δεκέμβριο, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ακυρώνει το έργο ως «φαραωνικό» και «ευάλωτο σε προσφυγές», και ανακοινώνει ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί με βάση τα νέα δεδομένα.
• Ο σχεδιασμός των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής αναμένεται να οριστικοποιηθεί με τη δημοσίευση του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι ούτε αποτελούν λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, ούτε συμβάλλουν απαραίτητα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία. Άρα ζητάμε την ακύρωση του σχεδιασμού κάθε νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος να γίνει μέσω επέκτασης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και, αν κριθεί απαραίτητο, μέσω επεμβάσεων στο υπάρχον οδικό δίκτυο.
13 Ιουνίου 2010

e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr Ιστότοπος: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com
Τηλ. Επικ.: 6972414920 και 6972382004

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οπως μπορεί κάποιος να δει προχωρήσαμε σε αποψίλωση του δάσους στο κομμάτι Γρανικού-Κατεχάκη-Λ.Καρέα μεχρι το ύψος της Φορμίωνος.
Πληρώσαμε συνολικά 150 ευρώ, περίπου 10 ευρώ ανά οικογένεια της γειτονιάς μας.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποψιλώσουμε όλο το δάσος κατα μήκος της Γρανικού και έτσι ο κίνδυνος παραμένει. Η φωτιά όταν έρθει δεν θα γνωρίζει σύνορα.
Ευχαριστώ
Θανάσης Τσούκας